Is het respectloos om een boeddhabeeld in je huis te hebben?

Een boeddhabeeld past perfect in een boeddhistische tempel, maar het kan beledigend of op zijn minst ongevoelig zijn als het wordt gebruikt als badkamerdecoratie of als afbeelding voor bijvoorbeeld een autoreclame. Een beeld is nooit zomaar een stuk steen of hout. Plaats nooit een Boeddhabeeld op de vloer of in de buurt van de zolen van je schoenen; dit is niet gepast en kan respectloos zijn. Gebruik in plaats daarvan een tafel of altaar om het beeld tentoon te stellen.

Het is een goed idee om een stuk rood papier onder de Boeddha te leggen om een gelukssymbool toe te voegen aan een altaarplaatsing. Als alternatief kun je een Boeddha als kunstschilderij op canvas kopen en aan de muur hangen. Wanneer u een Boeddhabeeld of een ander beeld van een godheid plaatst, zorg er dan voor dat de locatie echt eerbied is. Dit betekent dat je een boeddha nooit in een slaapkamer, badkamer of keuken moet plaatsen.

Net als bij elke religieuze figuur zou het zeer respectloos zijn om de Boeddha over te laten om een laag stof op te rapen of Jackson Pollock erop te laten doen. Hoewel je misschien wat grappige blikken krijgt als je tegen beelden op straat begint te praten, zijn boeddhabeelden zeer communicatief. Enkele hebben te maken met het gebruik van Boeddhabeelden om de balans van chi, of energie, in huis te verbeteren met behulp van de wetenschap van Feng Shui. Ik ben een tarotlezer en ken veel mensen in de „spirituele gemeenschap” die Boeddhabeelden hebben, maar als je hen zou vragen om je één ding over Boeddha of het Boeddhisme te vertellen, dan zouden ze dat niet kunnen.

Uitzicht op elektrische draden, grote bruggen of dreigende hoge gebouwen kan ook geassocieerd worden met ontwrichtende chi en kan het effect van het plaatsen van een Boeddha in de kamer ondermijnen. Een voorbeeld van iemand die boeddhistische leringen volgt, zichzelf boeddhist noemt en vervolgens 'zijn eigen 'religie totaal niet respecteert, is de YouTuber 'Simply Kenna'. Als de Boeddha één hand naar boven en één hand naar beneden houdt, is dat een zegen van mededogen en onverschrokkenheid. Maar er zijn ook andere dingen waar je rekening mee moet houden, zoals het beeld schoon houden, ervoor zorgen dat het op ooghoogte wordt gehouden en niet proberen het te verfraaien met je eigen, chique artistieke twist.

Het is duidelijk dat het erger is om boeddha's zonder hoofd te hebben dan boeddha's met een volledig lichaam, maar beide zijn tekenen van gebrek aan respect, aangezien je een religie aanneemt waar je geen deel van uitmaakt voor esthetische doeleinden. Houd het beeld binnenshuis naar de kamer gericht, tenzij het vanuit een andere hoek naar de hoofdingang kijkt, om negatieve energie te blokkeren en bezoekers te begroeten. Voordat u een Boeddhabeeld koopt en in huis plaatst, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden. Het plaatsen van een Boeddhabeeld in een deel van het huis dat al van goede energie geniet, is de meest gunstige keuze.