Wat betekent het om een boeddhabeeld te hebben?

Het plaatsen van boeddhabeelden rondom je huis kan vrede, positieve energie, een goede gezondheid en welvaart brengen. De gelukkige Boeddha - Shakyamuni Boeddha - is waarschijnlijk het meest populaire beeld en brengt geluk en overvloed. Soms kunnen Boeddhabeelden per paar of zelfs in drieën worden gekocht. The Walking Buddha staat voor gratie en innerlijke schoonheid.

Boeddha heeft de rechterhand opgeheven en naar buiten gericht en de linkerhand zwaait naast het lichaam met de linkervoet naar achteren. Dit beeld heeft een sierlijke uitstraling en toont de terugkeer van Boeddha naar de aarde na een preek in de hemel. De rechterhand van The Walking Buddha toont een gebaar van geruststelling. De Boeddhabeelden of Boeddhabeelden zijn niet alleen de fysieke representaties of afbeeldingen van hoe Boeddha fysiek was, maar zijn het symbool van Boeddha's leer, fortuin, innerlijke rust en motiverende factor voor ieder mens.

In de boeddhistische wereld wordt aangenomen dat zingen of bidden voor het Boeddhabeeld iemand een soort innerlijke bevrediging geeft, wat op zijn beurt rust geeft aan geest, hart en ziel. Omdat Boeddha niet alleen een naam is, maar een titel, geven Boeddhabeelden aan hoe men op de diepst mogelijke manier een volledig begrip van het leven kan bereiken. Een Boeddhabeeld triggert en herinnert aan een van zijn of haar geloften om zijn of haar spirituele en meditatiebeoefening te behouden. Tegelijkertijd zuiveren Boeddhabeelden de geest, bouwen ze de sereniteit in zichzelf op en motiveren ze om de negatieve emoties van angst, hebzucht, jaloezie en haat te overwinnen, waardoor ze de geest verheffen en de aandacht richten op de realiteit van de materialistische wereld.

De aanhangers van het boeddhisme geloven sterk in een Boeddhabeeld als de belangrijkste bron van communicatie over zelfdiscipline en gemoedsrust. Op dezelfde manier wordt algemeen aangenomen dat het hebben van een Boeddhabeeld in en om het huis iemand helpt om de best mogelijke resultaten te bereiken wat betreft de spirituele reis en de positieve uitstraling van degenen die zich rondom het beeld bevinden. De eerste is bescherming, waarbij de opgeheven hand als schild fungeert om negativiteit en gevaar buiten te houden. De tweede betekenis is om angst te overwinnen, om in vrede te zijn met jezelf.

Beschermd zijn helpt ons om angst te overwinnen, een emotie die ons handelen beperkt. Zittend onder de Bodhiboom mediteerde Boeddha op de rijzende zon en bereikte de verlichting. Daarom moet zijn beeld altijd naar het oosten gericht. Elke ochtend zullen de eerste zonnestralen van de nieuwe dag hun warmte op zijn gelijkenis werpen, waardoor een hergeboorte in bewustzijn voor iedereen in de woning wordt gewekt.

Behalve dat het totaal respectloos is, is het pech om Boeddha in een badkamer te plaatsen. Ook mag het beeld er nooit tegenover staan. Een toilet mag ook niet in een kamer direct achter of boven. Als u dit doet, wordt de afvoer weggespoeld, veel geluk bij elk gebruik.

Wanneer de voetzolen daarentegen naar boven wijzen, zoals in de vajrasana, bevindt de Boeddha zich tijdens meditatie in de ontvangende positie. Schilderijen zijn ook een geschikt alternatief als je niet de ruimte hebt om een Boeddhabeeld voor thuis te plaatsen vastu. Toen het boeddhisme zich verspreidde naar Zuidoost-Azië, begonnen ook in Thailand en Laos artistieke voorstellingen van de Boeddha te verschijnen. Er wordt aangenomen dat Boeddhabeelden iemand helpen om gefocust te zijn op meditatie, wat hem of haar uiteindelijk helpt om de hogere hoogten van meditatie te bereiken, aangezien de Boeddha zelf verlichting bereikte door meditatie te beoefenen.

Deze eerste iconen van de Boeddha werden pas eeuwen na de dood van Siddhartha Gautama gemaakt, en ze waren nooit bedoeld om de fysieke eigenschappen van de mens weer te geven. Zoals bij alle spirituele iconen en beelden van elk geloof, zijn er echter enkele algemene richtlijnen die je moet volgen uit respect voor wat zijn beeld voorstelt. Tegelijkertijd zuiveren Boeddhabeelden de geest, bouwen ze de sereniteit in jezelf op en motiveren ze om de negatieve emoties van angst, hebzucht, jaloezie en haat te overwinnen, waardoor ze de geest verheffen en de aandacht richten op de realiteit van de materialistische wereld. Het valt niet te ontkennen hoe nuttig een Boeddhabeeld kan zijn als decoratief item in een woonkamer of in een tuin.

Vertegenwoordigd door de Boeddha die beide armen tegen de borst houdt met de handpalmen naar binnen gericht en de rechterarm aan de buitenkant van de linkerkant, symboliseert Contemplation Buddha stille vastberadenheid en tolerantie. De bhumisparsha-mudra, of de positie waarin de Boeddha met zijn linkerpalm omhoog op zijn schoot en zijn rechterpalm naar beneden en zijn vingers naar de aarde wijst, geeft bijvoorbeeld aan dat het beeld de aarde oproept om te getuigen. De Lachende Boeddha is een bewonderde Chinese monnik die bekend stond om zijn boeddhistische preken en enorm populair was vanwege de tas vol geschenken die hij had meegenomen voor de kinderen die de Dharma hebben geleerd. De aanhangers van het boeddhisme geloven sterk in een Boeddhabeeld als de belangrijkste bron van communicatie, zelfdiscipline en gemoedsrust.

Je balkon of tuin kan ook een geschikte locatie zijn voor een Boeddhabeeld, vooral als je tot rust komt in deze buitenruimte. Deze houding wordt door de Boeddha afgebeeld met gekruiste benen, de linkerhand op de schoot en de rechterhand naar de grond gericht met de palm naar binnen gericht naar Boeddha. .