Mag ik een boeddhabeeld hebben als ik geen boeddhist ben?

Het is geen vereiste om boeddhist te zijn om een standbeeld van hem te bezitten. Zolang ze schoon worden gehouden en met respect worden tentoongesteld, is het goed met je. We kennen allemaal het lachende hoofd en de gigantische buik van dit beeld, dat, als je wrijft, naar verluidt grote rijkdom en voorspoed brengt. We kunnen ons dus afvragen: helpt het bezitten van een boeddhabeeld om het lijden te verzachten of verergert het het? Het andere element dat net zo belangrijk is bij het kopen van een Boeddhabeeld als een niet-boeddhist is ervoor te zorgen dat het beeld nog steeds met eerbied en respect wordt behandeld.

Marielle Halper, een junior communicatiestudent, is geen boeddhist, maar toch vond ze het cruciaal om over boeddhistische overtuigingen te lezen nadat ze de twee Boeddhahoofden had gekocht die ze als decoratie in haar woonruimte gebruikt. Een Boeddhabeeld past perfect in een boeddhistische tempel, maar het kan beledigend of op zijn minst ongevoelig zijn als het wordt gebruikt als badkamerdecoratie of als afbeelding voor bijvoorbeeld een autoreclame. Als je na enige bezinning besluit om een beeld dat je bezit weg te gooien, overweeg dan om het cadeau te doen aan iemand die er baat bij kan hebben. Als iemand bijvoorbeeld zou kiezen voor een beeld puur voor meditatiedoeleinden, dan is een meditatieboeddha een goede keuze.

Sindsdien zijn er allerlei beelden gemaakt van hout, steen en brons, samen met afbeeldingen op papier, canvas, enzovoort. Munti Rath, de hoofdmonnik van de Preah Buddha Rangsey-tempel in Zuid-Philadelphia, zei dat er bezorgdheid bestaat wanneer niet-boeddhisten spirituele voorwerpen kopen. Desondanks begonnen na zijn dood, waarschijnlijk in de eerste paar honderd jaar van de gewone jaartelling, boeddhabeelden en -beelden te verschijnen in artistieke centra zoals Gandhara, in het huidige Afghanistan en in Mathura, in Noord-India. In korte tijd heb ik al heel veel wandtapijten aan de muren van studenten zien hangen en Boeddhabeelden bovenop bureaus zien zitten.

Verschillende aspecten van het boeddhisme zijn in de afgelopen vijftig jaar door de reguliere cultuur overgenomen, en Boeddhabeelden verschijnen overal, van tuinen tot etalages tot plantenbakken aan de rand van poelen. Dit betekent ook dat je je beeld schoon en stofvrij moet houden en het niet moet verfraaien met onnodige eigen artistieke aanpassingen. Niet alleen dit, maar er zijn verschillende soorten Boeddhabeelden met verschillende betekenissen, die allemaal worden gecommuniceerd door middel van lichaams- en handposities.